Lencioni onderscheidt vijf afzonderlijke frustraties, die nauw met elkaar in verband te brengen zijn. Daarom zouden ook alle vijf moeten worden aangepakt voor het bereiken van vruchtbaar teamwork.
De “teamwork piramide” (hiernaast afgebeeld als ijsberg) is door Patrick Lencioni, een Amerikaanse organisatieadviseur, ontwikkeld. Lencioni onderscheidt vijf afzonderlijke frustraties, die nauw met elkaar in verband te brengen zijn. Daarom zouden ook alle vijf moeten worden aangepakt voor het bereiken van vruchtbaar teamwork en een succesvol en effectief team. Om het team te ontwikkelen met hulp van dit model is het noodzakelijk dat alle teamleden in staat zijn om aan het team te kunnen en willen werken. Het besef dat er iets veranderd moet worden is belangrijk om meer potentie uit het team te halen.
De Piramide van Lencioni: vijf lagen
De piramide van Lencioni is opgedeeld in vijf lagen, te beginnen onderaan het model. Kenmerkend voor een piramide is dat eerst alle onderliggende lagen voldoende gesteund moeten worden voordat er omhoog gebouwd kan worden. De onderste laag van de piramide is het grootst en is dus ook het belangrijkst. Echter, om een team effectief te laten functioneren is het zaak dat aan alle niveaus en eisen gehoor wordt gegeven. Lencioni stelt dat zijn model zowel negatief als positief geïnterpreteerd kan worden.
Log in om de hele mindmap te bekijken.